Adun BN Boros

>> Sabtu, 24 Mei 2008


Ks - Terlalu boros! 90% atau RM 26.6 juta peruntukan di habiskan dalam masa dua bulan oleh Adun BN. Baki 10% di tinggalkan untuk Adun Pakatan Rakyat untuk tempoh sepuluh bulan seterusnya.

Apa yang boleh di sumbangkan oleh Adun Pakatan Rakyat dengan jumlah RM 2.9 juta kepada rakyat negeri Selangor?

Ini baru negeri Selangor! Bagaimana pula dengan negeri² lain yang di tadbir di bawah kerajaan BN? Adakah perkara yang sama berlaku?.

Jangan biarkan 'Wang Rakayat' dibelanjajkan sesuka hati oleh mereka ini.

******************

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim hari ini mendedahkan bahawa Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Barisan Nasional (BN) telah membelanjakan 90.6 peratus daripada peruntukan bagi kawasan masing-masing dalam tempoh dua bulan pertama tahun ini

Khalid menjawab soalan Ng Suee Lim (DAP-Sekinchan), beliau berkata, jumlah keseluruhan peruntukan tersebut ialah RM26,634,844.33 dan baki yang tinggal ialah RM2,907,155.76.

Khalid kemudiannnya memberitahu pecahan peruntukan bagi setiap kawasan pilihanraya dan baki yang tinggal.

Katanya, sebahagian besar Adun BN masing-masing membelanjakan RM492,800 dan Khalid berkata, beliau akan menyiasat perkara tersebut.

Malah, katanya, Speaker Dewan Undangan Negeri yang lalu, yang bukannya seorang Adun, turut membelanjakan RM600,000.

Sehubungan itu, Khalid mencadangkan supaya sebuah jawatankuasa khas mengenai kecekapan, akauntabiliti dan keteluasan ditubuhkan untuk menyiasat perkara tersebut.

Ekoran perbelanjaan besar dalam tempoh dua bulan pertama ini, kini tidak ada lagi peruntukan yang tinggal bagi 36 kerusi dewan undangan negeri yang kini dikuasai oleh kerajaan Pakatan Rakyat - PKR-DAP-PAS - untuk dibelanjakan sepanjang tahun ini.

Dalam titah perasmian sidang DUN Selangor Rabu lalu, Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah menegaskan bahawa baginda memandang serius perbelanjaan peruntukan Adun bagi tahun 2008 yang habis dibelanjakan dalam dua bulan pertama tahun ini.

Sumber : Malaysiakini.

  © Blogger template Artsy by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP